Preskoči na glavno vsebino

Skupina za ženske

 Novembra 2020 sem ustvarila skupino za ženske "Podporna skupina za ženske DOVOLJ DOBRA". Srečanja so brezplačna in jih izvajamo preko ZOOMa. Dame se povežemo vsak drugi torek in odpiramo različne teme. Teme izbiram glede na potrebe in zanimanje članic ali aktualno počutje. Ali pa preprosto na mojo inspiracijo. Ker je to podporna skupina se znotraj nje v prvi vrsti podpiramo, spodbujamo in se poslušamo. Vsaka od članic ima svojo zgodbo, svoje stiske in izzive. Vsaka ima svoje šibkosti, kvalitete in vrednosti. V skupini se dekleta počutijo zelo varno in sprejeto. Zato so tudi precej odprta, aktivna in željna novih spoznanj.

Samo ime skupine izzove v nas, da smo DOVOLJ DOBRE, da se tega zavedamo. Da se sprejmemo take kakršne smo. Seveda imamo na izbiro, da smo dovolj sposobne in da lahko še rastemo, ali obtičimo v osebnem nezadovoljstvu.
V ta namen smo pričele s temo KAJ SPLOH ZAME POMENI IMETI SE RADA? Ali se imam dovolj rada? Nadaljevale smo s temo KAJ STORITI S PROBLEMOM? Ali pride sam, ali v tandemu? Ugotovile smo, da pride s PRILOŽNOSTJO. Imamo rešitev in izbiro. S pomočjo vaje DREVO POČUTJA smo spoznale kje se trenutno nahajamo in kam bi rade prispele. Za dosego naših želja in ciljev potrebujemo VZTRAJNOST. O vztrajnosti nam je predavala gostja, motivatorka Doris Dobnikar Novak. 

Skupini sta se pridružili dve novi prostovoljki Sandra Sarač Gjura in Mojca Kasjak. Tudi oni dve imata dodaten program za članice. Spodbujanje kreativnosti in povezovanja z notranjostjo. Skratka vsem je namen opolnomočenje, krepitev duševnega zdravja in osebne rasti.

Govorile smo o SPREMEMBAH. Ker so edina stalnica v življenju spremembe. Po eni strani se jih bojimo, po drugi pa si jih še toliko bolj želimo. Sama imam zelo rada spremembe, drugačnost in izzive. 

Gostile smo specializantko psihoterapije Diano Ploj Zec iz Centra za psihoterapijo. Diana nam je podala veliko razlage o IZGORELOSTI. Razliko med izgorelostjo, depresijo in stresom. Povedala je kakšni so simptomi, dejavniki in stopnje izgorelosti. Kateri so vzroki za izgorelost in kako preprečiti ali zdraviti.

Ker smo vse mamice in se soočamo z raznimi STISKAMI naših otrok, sem na srečanje povabila družinsko terapevtko Moniko Erjavec Bizjak. Iz prve roke smo dobile nasvete, ideje, predloge kako se spoprijeti s stiskami naših zakladov. Kako jim olajšati trenutne tesnobe.

Razpravljale smo tudi o ENAKOPRAVNOSTI. Ali smo ženske enakopravne moškim, ali smo enakovredne, ali imamo enake pravice kakor oni? Vse smo enakega mnenja, da si nismo enakopravni. Dame so izpostavile svoje izkušnje skozi življenje, opisale dogodke, dejanja, kjer so občutile krivico. Zavedamo se, da naša razmišljanja, naš pogled lahko izvira od naših prednikov. Vzorce, ki smo jih hote ali nehote privlekle v sedanjost, kateri nam delajo škodo. Le teh se zavedamo. Poskušamo to spremeniti tako, da se učimo reči NE, da se cenimo in spoštujemo. Učimo se prikazati in pokazati našim otrokom kako postati enakopraven in NE delati krivice nobenemu, predvsem zavedajoče. 

Spominjale smo se svojih trenutkov, ko smo postale MAMICE. Trenutka, ko smo dale našim zakladom življenje. Koliko podpore smo imele po rojstvu naših malčkov. Povedale smo kako praznujemo MATERINSKI DAN, kako me presenetimo naše mamice, in kako naši otroci nas. 

Gostile smo tudi psihologinjo Ljiljano Cimeša, dolgoletno svetovalko na področju nasilja. Obrazložila nam je pomen in delovanje realitetne terapije-teorija izbire. Predstavila je nekaj primerov iz prakse kako lahko trenutna neprijetna čustva preusmerimo v bolj prijetna. Podala nam je nasvete kako lahko v sedanjih razmerah živimo "dovolj dobro", dovolj zdravo. Povedala je, da smo lahko kdaj tudi brez volje in samo lenarimo. Prav tako je izpostavila, da vsaka od nas ima svoje potenciale ne glede na to v kakšnem stanju je. Potrebno se je boriti, vztrajati in NE ODNEHATI. Od nas samih je odvisno kakšen bo dan, koliko in kako bomo dovolile, da zunanji dejavniki vplivajo na nas.

Odprle smo tudi temo o LJUBEZNI. Ljubezni do sebe, do partnerja in otrok. Zame je bila to ena izmed lepših tem, saj trenutno živim v zdravi ljubezni do sebe, do otrok in partnerja. 

Želele smo spoznati moški svet. Na srečanje sem povabila svojega partnerja. Govorili smo o partnerskem odnosu. Kako se v odnosu vedemo, odzivamo ženske in kako moški. Spoznale smo razmišljanja po moško ter njihovo domišljijo. Zelo smo si različni in v redu je tako :-)

Vse naštete teme so vrednote, ki sestavljajo duševno zdravje. Če se trudimo in jih uravnavamo smo resnično lahko dovolj dobro. Prav tako je potrebna telesna aktivnost, saj igra pomembno vlogo za psihofizični razvoj in naše notranjo počutje. Na zadnjem srečanju smo govorile o GIBANJU. Ugotavljamo, da smo vse dovolj aktivne, vsaka na svoj način. Seveda zdrave aktivnosti ni nikoli preveč ;-)

Pred nami je mesec junij, ko bomo izvedle še zadnja tri srečanja. V naslednjem tednu (01.06.2021) bomo ponovno gostile vsestransko damo Doris Dobnikar Novak. Raziskovale bomo ČUSTVENO PREHRANJEVANJE / PRENAJEDANJE, ki je odziv na negativna, neprijetna čustva. Nato nam ostane še tema (15.06.2021) o naši SAMOPODOBI, kjer bomo prav tako gostile posebno damo (presenečenje) :-)
Za zaključek 29.junija bomo srečanje izvedle v ŽIVO! Sicer to ne bo naše prvo srečanje v živo. Z damami smo se precej povezale in se občasno družimo. Organiziramo si srečanja, izlete, kosila, kavice, sprehode... Enostavno živimo in uživamo!

Septembra 2021 planiram nove delavnice, nova ZOOM srečanja. Če si se našla v naših temah, našem virtualnem druženju se nam lahko brezplačno pridružiš :-) Pišeš mi lahko na mail: eminajuric84@gmail.com


ME DELAMO NA SEBI! ME SMO PRIPRAVLJENE SLIŠATI, SPREJETI, OZAVESTITI IN RASTI!

Z dovoljenjem objavljam sliko. Na sliki niso vse članice.

SEM MOČNA ŽENSKA, VENDAR TU IN TAM, TUDI JAZ POTREBUJEM KOGA, KI ME PRIME ZA ROKO IN MI REČE:VSE BO DOBRO!


Komentarji

  1. Nekaj najlepšega je slišati, da lahko nekdo izkušnjo, ki ga je (skoraj) zlomila preoblikuje v sredstvo pomoči nekomu drugemu. To pove ogromno o tej osebi. Še naprej srečno tebi in drugim čustvenim dušam <3

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mala Emina in Velika Emina

Mala Emina v Bosni in Velika Emina v Sloveniji.  Včeraj (22.4.2022) je bilo točno 30 let odkar sem v Sloveniji. Leta 92 je mala Emina zbežala iz vojne in prišla s svojo družino v Izolo, na varno okolje, v novo življenje. Mala Emina je doživela veliko neprijetnih trenutkov, veliko strahu, veliko stigmatizacij, veliko sprememb in veliko prilagajanja in soočanja z vedno novimi izzivi.  Mala in Velika Emina razumeta in poznata občutke neimetja. Razumeta kako je biti v vedno istih oblačilih, razumeta kako je stati v vrsti Rdečega križa in čakati na paket hrane. Razumeta kako je stati pred sošolci s sklonjeno glavo, ker ne pozna dobro jezika. Razumeta kako je skrivati nasmeh, zaradi "škrbavih" zobkov, razumeta kako je, ko nekdo kaže nate s prstom, ko te ne sprejema, ko se te izogiba. Razumeta posledice selitve. Razumeta kako je živeti v nezdravih družinskih odnosih, razumeta kako je živeti z občutkom krivde. Veliko tega razumeta. Mala Emina je preveč strahu doživela, in ta jo sprem

Moj začetek

Moj začetek, moj prvi blog, moje misli in razmišljanja, moja doživetja sedaj delim z vami. Wuauuu! Kako dober občutek! Koliko sem morala "prehoditi" v življenju, da sem sedaj prišla do te točke, da lahko pišem. Iskreni zapisi, počutje, doživetja, osebna rast… Rastemo celo življenje, vsak dan in vsak trenutek, vendar le, če si dovolimo prisluhniti, si želeti in biti. Od nekdaj sem si želela lepih in zdravih, srečnih trenutkov. Zdravega odnosa s partnerjem, starši, z otroki, prijatelji in osebami, ki pomenijo. Vedela sem, da si zaslužim več kot to, kar sem prejemala. Vedela sem, da me v prihodnosti čaka točno ta točka, na kateri sem sedaj. Ampak za vse to sem morala trdo garati.    Skozi življenje sem se srečevala s prijetnimi in manj prijetnimi občutki, dogodki, na katere nisem imela vpliva. Dogodki, ki so me zaznamovali. Dogodki katere sem sprejela in se naučila z njimi živeti, četudi so zelo boleči. Ko se ozrem nazaj vidim, da se je vse dogajalo z razlogom, čeprav takrat