Preskoči na glavno vsebino

Kaj bodo rekli ljudje?!


Kolikokrat sem se vprašala "kaj bodo rekli ljudje"?! Neštetokrat!


S tem vprašanjem sem se obremenjevala do te mere, da je pošteno načelo mojo samopodobo – pričela sem dvomiti v lastne odločitve. Zagotovo se še kdo najde v tej zgodbi – pritiski, ki jih ženske prejemamo preko medijev, tudi staršev, da moramo biti popolne, dovolj dobre. In kdaj bomo dovolj dobre?


Tudi moji starši imajo malce slabšo samopodobo in to so prenesli name. Ljudje s slabo samopodobo se veliko obremenjujejo z mnenji drugih. In trenutno se tudi sama nahajam na tej točki, a vendarle, razmišljam o tem. Trudim se, da me mnenja drugih ne prizadenejo, da jih sprejmem oziroma, da se ne oziram na kritike in obsojanja. Saj to so le kritike in tudi kritika nam pomaga pri osebni rasti. Jaz sem to doživljala kot obsojanja.


In potem sem se vprašala… Zakaj so te ljudje zame sploh pomembni? Ali so oni pomembni v mojem življenju, ali oni odločajo namesto mene, ali oni vedo kako jaz živim, ali me oni vzdržujejo, hranijo, skrbijo zame, ali oni vedo kaj je najboljše zame? Ne! Odgovor je ne. Oni so samo ljudje, ki so ali niso na nek način povezani z mano. Ljudje, ki imajo drugačna mišljenja, drugačne vrednote, drugačen pogled na svet. In ja, sprejemam to, spoštujem, a odločam se po svoje. Odločam se tako, da je zame odločitev, ki jo sprejmem ta trenutek najboljša. In tudi, če se izkaže za napačno in ne najboljšo rešitev, posledice nosim jaz in ne oni. Ko sem prišla do trenutka odločitve, da življenje, ki sem ga živela, z bivšim partnerjem ni več zdrav odnos zame, ni sreča, ni ljubezen, ne prinaša ničesar dobrega sem naredila velik korak in zaživela novo življenje. Ampak kljub trdni odločitvi, sem se precej obremenjevala z mnenji drugih. Kaj bodo rekli, kaj bodo mislili, kaj me bodo spraševali, kako me bodo obsojali, kako me bodo gledali? V tistem trenutku sem se močno izogibala ljudi, nisem želela govoriti, razlagati, razpravljati o svojem življenju. Po glavi mi je hodilo na tisoče misli, predvsem negativnih misli. In tako je prišel tudi trenutek selitve. Selitev v drugo mesto, večje mesto, kjer me skoraj nihče ne pozna. Mesto, kjer ni vprašanj, ni kritik in obsojanja. Kako zelo mi ustreza to! Kako prijeten občutek! Spomnim se srečanja na ZPMju z Nino in pogovora o selitvi. Rekla sem ji, da bi morali vsi ljudje, ki se tako močno obremenjujejo z mnenji drugih menjati okolje. Kako zelo paše to! Ne poznajo te, ne poznaš jih. Poveš toliko, kot sam želiš in kar želiš! Sedaj sem pripravljena na kritike, na obsojanja, na vprašanja. Čustveno sem zrasla in ne prizadene me več tako kot prej!


Vir: https://www.ljubljana.si/sl/mestna-obcina/glasilo-ljubljana/razvoj-mesta-usmerjajo-ljudje/



Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mala Emina in Velika Emina

Mala Emina v Bosni in Velika Emina v Sloveniji.  Včeraj (22.4.2022) je bilo točno 30 let odkar sem v Sloveniji. Leta 92 je mala Emina zbežala iz vojne in prišla s svojo družino v Izolo, na varno okolje, v novo življenje. Mala Emina je doživela veliko neprijetnih trenutkov, veliko strahu, veliko stigmatizacij, veliko sprememb in veliko prilagajanja in soočanja z vedno novimi izzivi.  Mala in Velika Emina razumeta in poznata občutke neimetja. Razumeta kako je biti v vedno istih oblačilih, razumeta kako je stati v vrsti Rdečega križa in čakati na paket hrane. Razumeta kako je stati pred sošolci s sklonjeno glavo, ker ne pozna dobro jezika. Razumeta kako je skrivati nasmeh, zaradi "škrbavih" zobkov, razumeta kako je, ko nekdo kaže nate s prstom, ko te ne sprejema, ko se te izogiba. Razumeta posledice selitve. Razumeta kako je živeti v nezdravih družinskih odnosih, razumeta kako je živeti z občutkom krivde. Veliko tega razumeta. Mala Emina je preveč strahu doživela, in ta jo sprem

Moj začetek

Moj začetek, moj prvi blog, moje misli in razmišljanja, moja doživetja sedaj delim z vami. Wuauuu! Kako dober občutek! Koliko sem morala "prehoditi" v življenju, da sem sedaj prišla do te točke, da lahko pišem. Iskreni zapisi, počutje, doživetja, osebna rast… Rastemo celo življenje, vsak dan in vsak trenutek, vendar le, če si dovolimo prisluhniti, si želeti in biti. Od nekdaj sem si želela lepih in zdravih, srečnih trenutkov. Zdravega odnosa s partnerjem, starši, z otroki, prijatelji in osebami, ki pomenijo. Vedela sem, da si zaslužim več kot to, kar sem prejemala. Vedela sem, da me v prihodnosti čaka točno ta točka, na kateri sem sedaj. Ampak za vse to sem morala trdo garati.    Skozi življenje sem se srečevala s prijetnimi in manj prijetnimi občutki, dogodki, na katere nisem imela vpliva. Dogodki, ki so me zaznamovali. Dogodki katere sem sprejela in se naučila z njimi živeti, četudi so zelo boleči. Ko se ozrem nazaj vidim, da se je vse dogajalo z razlogom, čeprav takrat

Skupina za ženske

 Novembra 2020 sem ustvarila skupino za ženske "Podporna skupina za ženske DOVOLJ DOBRA". Srečanja so brezplačna in jih izvajamo preko ZOOMa. Dame se povežemo vsak drugi torek in odpiramo različne teme. Teme izbiram glede na potrebe in zanimanje članic ali aktualno počutje. Ali pa preprosto na mojo inspiracijo. Ker je to podporna skupina se znotraj nje v prvi vrsti podpiramo, spodbujamo in se poslušamo. Vsaka od članic ima svojo zgodbo, svoje stiske in izzive. Vsaka ima svoje šibkosti, kvalitete in vrednosti. V skupini se dekleta počutijo zelo varno in sprejeto. Zato so tudi precej odprta, aktivna in željna novih spoznanj. Samo ime skupine izzove v nas, da smo DOVOLJ DOBRE , da se tega zavedamo. Da se sprejmemo take kakršne smo. Seveda imamo na izbiro, da smo dovolj sposobne in da lahko še rastemo, ali obtičimo v osebnem nezadovoljstvu. V ta namen smo pričele s temo KAJ SPLOH ZAME POMENI IMETI SE RADA ? Ali se imam dovolj rada? Nadaljevale smo s temo KAJ STORITI S PROBLEMOM?